Упатство за употреба Flekosteel

Флекостел гелот против болки во зглобовите и грбот има една важна карактеристика - лесна употреба. Како да го користите овој производ со максимална ефикасност? Важно е да се следат упатствата и да се земат предвид индикациите и контраиндикациите.

Инструкции

Упатства за употреба на гел Фрекостел

За да може гелот да работи брзо и ефикасно, мора да се примени на проблематичните области во релаксирана состојба во следната низа:

 1. Исцедете лента од гел од 4-6 см од цевката.
 2. Непречено дистрибуирајте го составот до областа на болниот зглоб.
 3. Доколку е можно, внимателно залепете ја третираната површина со леплива лента.
 4. Задржете го вашиот зглоб топол.

Оваа постапка треба да се спроведува 2-3 пати на ден се додека не исчезнат болните сензации. Најчестиот курс на лекување со гел Флекостел е еден месец.

Совети за употреба

Најдобрите времиња за завршување на оваа постапка се наутро и навечер. Веднаш откако ќе се разбудите, нанесете го производот и почекајте 25-30 минути додека не се апсорбира целосно. Некое време пред спиење, исто така е неопходно да се нанесе производот, по што се препорачува да не станувате така што мускулите и зглобовите да мируваат.

Гел не се препорачува да се трие! Наглите движења им штетат на кожата, мускулите и зглобовите, затоа е доволно внимателно да се нанесе и дистрибуира гел Флекостел над оштетената област.

Додадете едноставна физичка активност. За брзо враќање на подвижноста на зглобовите, потребно е да се извршуваат едноставни вежби само 15-20 минути на ден - ова значително ќе го забрза процесот на лекување:

 1. Бидејќи сте во хоризонтална положба, свиткајте го коленото, завиткајте ги рацете околу него и притиснете го на торзото. Променете ги нозете по 30 секунди.
 2. Додека сте во седечка положба, исправете ги нозете и обидете се да ги достигнете стапалата со рацете. Заклучете ја положбата 30 секунди.
 3. Додека сте во лежечка положба, потпрете се на лактите, подигнете го торзото, полека подигнете ги нозете нагоре, а потоа поправете ја максималната позиција за 30 секунди.

Индикации за употреба

Специјалисти во Македонија го користат гелот за зглобови „Флекостел“ како главен лек или како комплементарен третман за следниве болести:

 • артритис;
 • остеохондроза;
 • ревматизам;
 • мускулни грчеви;
 • физичка повреда.

Луѓето чиј мускулно-скелетен систем е подложен на зголемен стрес, како што се спортистите, можат да го користат овој производ како превентивна мерка за да се минимизира ризикот од повреда.

Внимавајте и на следниве симптоми:

 • болка во мускулите и зглобовите;
 • редовни напади;
 • едем, црвенило на кожата;
 • високо ниво на мускулен тонус;
 • нарушување на моторните способности.

Контраиндикации за употреба

Бидејќи Flekosteel содржи само природни состојки од растително потекло, неговата употреба е потполно безбедна и за возрасните и за децата. Производот нема несакани ефекти и контраиндикации, а исто така не влијае на функционирањето на внатрешните органи и не предизвикува алергиски реакции. Сепак, можна е индивидуална нетолеранција кон одделни компоненти.