Како да препознаете остеохондроза

Дегенеративно-дистрофичните промени во структурата на 'рбетниот столб и соседните ткива се нарекуваат остеохондроза. Повеќе од 70% од светската популација се соочила со болки во грбот, придружени со влошување на подвижноста, а многу од нив не се ни посомневале дека сите овие неволји се знаци на остеохондроза, најчеста болест на 'рбетот. Многу е важно проблемот да се препознае во неговата почетна фаза, бидејќи подоцнежните фази на болеста се тешки за лекување, а со започнување на болеста ризикувате целосно да ја изгубите подвижноста.

болка во вратот со остеохондроза

Денес ќе разговараме за тоа како се манифестира остеохондрозата и кои симптоми ја придружуваат оваа болест.

Клинички манифестации на болеста

Процесот на уништување кај остеохондрозата влијае не само на коскено-рскавичното ткиво на 'рбетот, туку и на садовите, артериите, нервните завршетоци, затоа симптомите, поточно синдромите на остеохондрозата, се комбинираат според општите клинички манифестации на болеста .

 1. Поради промена и уништување на пршлените, се јавува прекумерен притисок врз садовите, главните артерии, како резултат на тоа, се влошуваат снабдувањето со крв, се развива хипоксија - овој синдром се нарекува васкуларен.
 2. Деформитетот на пршлените, кој се јавува за време на болеста, повлекува абнормални промени во 'рбетниот столб (лордоза, сколиоза, кифоза), банална промена во држењето на телото е статичен синдром.
 3. Повреда на нервните завршетоци, крвните садови и артериите доведува до влошување на метаболичките процеси во ткивата, снабдување со хранливи материи со нив, како резултат на што се јавуваат симптоми (во форма на улцеративни манифестации на кожата) на остеохондроза, кои се т. н. трофичен синдром.
 4. Повреда на нервните завршетоци е придружена со вкочанетост на кожата, влошување на мускулната реакција, таквите симптоми на болеста се нарекуваат невролошки синдром.

Болеста може да влијае на кој било сегмент од 'рбетниот столб - цервикален, торакален, лумбален, покрај тоа, често зафаќа два дела одеднаш. Знаците на остеохондроза директно зависат од местото на нејзината локализација и степенот на уништување на погодената област.

Симптоми на остеохондроза на цервикалните пршлени

Денес, цервикалната остеохондроза доста често се дијагностицира кај работоспособното население и првите знаци, на кои, како и обично, малкумина обрнуваат внимание, се чести окципитални главоболки, кои постепено се движат во темпоралниот регион. Исто така, почетната фаза на болеста е придружена со непријатност, влечење краткотрајна болка во цервикалниот 'рбет, крцкање при вртење на главата.

Понатаму, без соодветен третман, болеста напредува, болката се интензивира, чувствителноста се намалува (ова се должи на влошување на снабдувањето со крв) на горниот рамениот појас.

Апогејот на болеста е целосно губење на моторната активност на горните екстремитети. Исто така, симптомите на цервикалната остеохондроза, кои произлегуваат како резултат на нарушено снабдување со крв, се:

 • влошување на функциите на вестибуларниот апарат, вртоглавица, бучава, ѕвонење, свиреж во ушите; нарушена визуелна функција (заматен вид, муви пред очите);
 • кај постари лица, можно е периодично губење на свеста, отежнато дишење и недостаток на кислород.

Покрај ова, едно лице може да биде измачено од 'рчење, често се појавува вкочанетост, чувство на студенило во прстите, веројатноста за нарушување на координацијата на движењата е висока.

Симптоми на остеохондроза на торакалниот регион

Остеохондрозата на торакалните пршлени е прилично ретка болест, бидејќи на ова место 'рбетниот столб е помалку мобилен и е поддржан од силна рамка на ребрата. Сепак, оваа болест се јавува и знаците на остеохондроза на торакалниот регион се многу разновидни.

Почетната фаза на болеста е придружена со болка во градите, која се спушта до горниот дел на стомакот. Симптомите на остеохондрозата на дојката често се мешаат со манифестации на други заболувања - холециститис, ангина пекторис, дури и ренална колика. Доста често, пациентот доаѓа кај кардиолог со поплаки за болка во пределот на срцето, а по темелно испитување се упатува на невролог со сомневање за остеохондроза.

Во зависност од локацијата на лезијата (горен, среден, долен дел на торакалниот сегмент), може да се појават симптоми како што се кашлица, таканаречената „грутка во грлото", гастритис, зголемен притисок, аритмија и нарушена интестинална подвижност. . Затоа, пред да постави точна дијагноза, лекарот мора да спроведе темелно испитување со цел да се исклучат други заболувања.

болки во грбот со остеохондроза

Симптоми на остеохондроза на лумбалниот 'рбет

Почетните манифестации на остеохондрозата се влечна болка во лумбалниот регион, зрачи до долните екстремитети. Додека е во мирување, лицето практично не забележува непријатност, но доколку се впушти во физички труд, ненадејно движење или долго време останува во една положба, сензациите на болка се интензивираат, придружени со лумбаго и вкочанетост на долните екстремитети.

Како што болеста напредува, синдромот на болка може да се даде во пределот на препоните, додека сакрумот, додека зазема хоризонтална положба, лицето чувствува значително олеснување. Остеохондрозата на лумбалниот 'рбет ги има и следниве симптоми:

 • намалена чувствителност, пецкање, лупење на кожата;
 • вкочанетост на нозете, што последователно може да се развие во делумна или целосна парализа;
 • чувство на студенило во нозете, ова се должи на нарушување на снабдувањето со крв поради компресија на артериите, крвните садови;
 • функцијата на потење може да биде нарушена;
 • исто така, поради нарушување на снабдувањето со крв во долниот дел на 'рбетот, можни се дефекти на генитоуринарниот систем.

Остеохондрозата од кој било тип е придружена со влошување на моторната активност на пршлените, протокот на крв, компресија на нервните завршетоци и грчеви на мускулните влакна. Почетниот степен на болеста добро реагира на третманот, што не може да се каже за подоцнежните фази, затоа е многу важно болеста навремено да се дијагностицира и да се започне со лекување.

Знаејќи ги почетните знаци на спинална остеохондроза, ги имате сите шанси целосно да ја надминете, без употреба на лекови и хируршка интервенција, во оваа фаза, целосно закрепнување се јавува по употреба на физиотерапевтски процедури и терапевтски вежби. Бидете внимателни, слушајте го вашето тело и тогаш ќе можете да избегнете многу проблеми.